Är dans en sport?

Hårda sportfans vet vanligtvis allt som finns att veta om deras sport att välja på, och de brukar se varje match som finns på TV och spela sportspel eller ha kul online med expekt bonus eller letar efter slots med sporttema. Och de har några ganska bestämda övertygelser om vad sport är. Lägg därtill frågan som vi kommer att diskutera idag – är dans en sport, så får du många olika svar. Det finns många starka åsikter om det här ämnet, och folk som argumenterar fram och tillbaka. Känslorna är många, men det enda rättvisa sättet att bestämma huruvida dans är en sport eller inte är att titta på dans som aktivitet och jämföra med det som samhället definitivt accepterar som sport. 

Vad är definitionen av sport?

Det är ansträngande kroppsövningar avsedda att öka kroppens prestationsförmåga.

Cambridge Dictionary, en engelsk ordbok, ger flera bra definitioner på sport. Det kan vara en lek, en tävling eller aktivitet som kräver fysisk ansträngning och skicklighet som spelas eller utövas i enlighet med regler, för nöje och/eller som ett jobb.

En liten historiebit om dans

Dans betyder så olika saker för alla människor och har använts i så många olika syften. Regndans, krigsdans, religiösa danser och sagoberättarnas verktyg för att få en historia att bli levande är alla olika exempel på hur dans influerat vårt samhälle. För några hundra år sedan så sågs dans ofta som ett sätt att visa upp sin sociala status på. Du kunde skaffa bra kontakter, hitta en äktenskapspartner och få lite välbehövlig motion på samma gång.

Idag mäts vår status sällan genom dansen. Istället använder vi dans för att träna upp våra muskler, för att uttrycka konstnärlighet och för att ha roligt med våra vänner. Sedan 1977 så har Danssportförbundet varit medlem i Riksidrottsförbundet. Danssport räknas faktiskt som en sportgren enligt Internationella olympiska kommittén.

Dans som träning och tävling

Tävlings- och träningsdans kräver helt klart en fysisk ansträngning. Visste du till exempel att en ballerina tränar mellan 36 och 40 timmar i veckan? Det är lika många timmar som ett normalt heltidsjobb. Och när det är uppträdanden kan de träna mer är tio timmar per dag, sex dagar i veckan. Det är nästan dubbelt så mycket som den genomsnittliga fotbollsspelaren tränar.

Dans som utövas i träningspass, som aerobics, är riktigt bra för din kropp och ditt hjärta. Du tränar och stärker flera muskler på en och samma gång, och bränner kalorier när du dansar. Till och med i danser som vi räknar som lugna, typ som vals eller foxtrot, så tränar du muskler du inte ens visste att du hade. Din balans, koordination och flexibilitet förbättras också. Tävlingsdans är styrt av många regler vilket gör dans till en arrangerad aktivitet med syfte på tävling.

Varför kan man säga att dans är en sport?

Så för att återgå till vår frågeställning: Är dans en sport? Ja. Att dansa på klubben är kanske inte det mest sportiga du kan göra, men du kan utöva dans som en sport. Det vill säga att du anstränger din kropp fysiskt för att förbättra prestanda och skicklighet, antingen för nöjes skull, eller som ett jobb. Så enligt definitionen är dans en sport.

About the Author

You may also like these